Zbraně pro ženské ručky a „kabelky“

Publikoval MISadmin v

V našem prvním článku jste se mohli dočíst, jaká jsou důležitá kritéria pro výběr první zbraně. Teď se ovšem podíváme na věc mnohem zapeklitější, a to na zbraně vhodné pro ženy. Především na ty určené pro sebeobranu a skryté nošení.

Že by to byly tytéž, co preferují muži? Jak kdy…

Jako žena už jsem se setkala s názorem, že čím bude zbraň větší a těžší, bude pro mě příjemnější na střelbu. A taky ano. Ale taky to bylo jako tahat v kabelce cihlu a představa, že bych ji nosila někde na těle, byla vyloženě úsměvná.

Začala jsem se tedy poohlížet po malých (menších, a ideálně co nejmenších) zbraních. Ale ani tudy cesta nevedla. Zpětný ráz byl příliš silný a po dvou vystřílených zásobnících mi v rukou nezbylo dost síly ani na dopáskování třetího.

Tak co s tím? Při návštěvách střelnice a zkoušení zbraní jsem si začala všímat rozdílů v tom, co mně jako ženě způsobuje potíže:

Slabé paže – držela jsem zbraň jako muž, v napnutých a natažených rukou. Zbraň vystřelila, ale závěr se pak už nepřetáhnul, takže další střelba byla bez opravy nemožná. Problém byl systémově v tom, že pokud nebyly lokty (u žen přirozeně hypermobilní) vyvráceny až do „zamknuté“ polohy, zbraň s těžším závěrem a lehčím tělem zbraně nefungovala spolehlivě, jelikož jí slabší držení neposkytlo dostatečnou oporu k provedení celého cyklu střelby.

Malé dlaně a krátké prsty – ano, větší zbraně jsou fajn, ale když je nemůžete pořádně chytit, tak ze střelby nebudete mít nikdy dobrý pocit, protože nestabilní úchop znamená nutkání po každém výstřelu úchop upravit. Na střelnici to nevadí, ale pokud by měla být zbraň použitá k rychlé sebeobraně, tak by tahle ztráta času mohla mít fatální následky.

Dlouhé nehty – kapitola sama pro sebe. Ano, je možné si ostříhat nehty, ale pokud nejde o sportovně založenou ženu, vzdá se jich málokterá. Proto je potřeba myslet i na to, aby při úchopu zbraně poslední články prstu směřovaly zpět k nám, ne přímo proti slabé ruce, do které by se nehty zarývaly. Pokud by šlo o život, určitě bychom se obětovaly, ale při nezbytných trénincích tento nešvar generuje jenom zbytečnou bolest a utrpení.

Sečteno a podtrženo, spousta mužů znalých problematiky se mi snažila přispět dobrou radou a životní zkušeností, ale nakonec jsem celý proces výběru musela pojmout po svém. A moje dobrá rada tedy zní: Udělejte to jako já. Nechte si poradit, zbraně vyzkoušejte, ale rozhodněte se podle sebe a toho, co vám bude vyhovovat nejlépe.

A pokud tápete, odkud se odpíchnout a které na sebeobranu zbraně chtít ohmatat, můžete sáhnout třeba po modelu Glock 42, který sice není nejhezčí, ale rozhodně je spolehlivý (a to po něm chceme) – partner bude mít pravděpodobně Glock 43, ale ten většinu žen hrozně kope; SIG 365, který je pro drobné dámské ručky jako dělaný,  případně Walther PPS.

A v případě, že je to pořád málo, tak se nebojte ozvat. Zajdeme na střelnici společně a vyzkoušíme, co vám padne 😊