První zbraň – jakou vybrat

Publikoval MISadmin v

Po získání té krásné kartičky se slovy „Zbrojní průkaz“ nastává ještě radostnější okamžik – koupě první zbraně. Ale jakou vybrat? Někdy mají klienti jasnou představu a vědí co chtějí, ale častěji spíše takové tušení a kupu nejistot. Tento článek by měl trochu pomoci.

Všechny názory zde vyjádřené jsou naše osobní, nejsou jedinou a ultimátní pravdou, ale máme celou řadu zkušeností a sami jsme udělali celou řadu chyb, před kterými můžeme varovat a alespoň upozornit na různá úskalí.

Téma to rozhodně není jednoduché – první verze tohoto článku měla 4 stránky a byl jsem tak v půlce. Ale to by se nechtělo číst ani mě, takže tato zkrácená verze 🙂

Prvně je třeba si říct, co od té zbraně očekáváme.

Pokud máme jasný sport, kterému se se zbraní chceme věnovat a nic jiného nás nezajímá, je to snadné – budou známá pravidla, nějaká skupina zbraní, které jim vyhovují, a na nás je jen vybrat si takovou, co se nám líbí nejvíc a nejlépe sedne.

Většinou je to ale složitější, protože čerstvý majitel ZP by chtěl, aby zbraň byla vhodná na skryté nošení, aby se s ní dobře střílelo na střelnici, aby s ní šlo dobře trénovat a byla vhodná pro účast na různých dalších kurzech.

Nejvhodnější na to jsou dvě různé zbraně – jedna hodně malá na nošení (aby se dala dobře schovat) a druhá, co nejpodobnější, ale větší (s větší kapacitou, lepším úchopem, pohodlnějším chováním při střelbě). Je totiž pravdou, že s tím, co nosíme je třeba trénovat, ale pokud ta konstrukce není úplně odlišná, dovednosti jsou do značné míry přenositelné, a navíc základní pravidla a základní dovednosti jsou stejné pro všechny zbraně. Sice je to nejvhodnější, ale samozřejmě také dražší varianta – 2x zbraň, 2x pouzdra, případně také 2x svítilny a tak dále a celková částka nám velmi rychle stoupá.

Proto většina těch, co si pořizují první zbraň, hledá nějaký kompromis. Není to sice ideální – žádný kompromis takový není, ale jde to.

Zpočátku je třeba si říct, že je lepší si vybrat zbraň vhodnější na střelnici, kterou ale je možné i nosit, ne naopak. Je to proto, že s největší pravděpodobností bude těch zbraní více a ta na nošení může být druhá. Hlavně ale také proto, že čerstvý majitel ZP potřebuje hlavně trénovat a nabírat dovednosti – a to jde lépe když se nemusí neustále řešit omezení daná nevyhovujícím vybavením. Z našich zkušeností je vhodné vybírat zbraně kategorie Compact – menší jsou již hodně omezující na střelnici (velký zpětný ráz, malá kapacita) a větší zase komplikují skryté nošení – je třeba výrazně přizpůsobovat oblečení zbrani, což po počátečním okouzlení většinu lidí přestane bavit.

Další, co je třeba si ujasnit, je ráže zbraně. Tady je volba jednodušší. Revolvery ráže .44 Magnum (jako měl drsný Harry) nebo pistole ráže .45 ACP jsou sice filmové klasiky a rozhodně pěkné na koukání, ale tak silný náboj jako je .44 magnum prodlouží dobu nutnou k naučení se čehokoliv. Nemluvě o celkové nevhodnosti revolveru jako první zbraně pro většinu střelců. „Pětačtyřicítka“ sice není tak silná, ale zbraně v této ráži mají většinou nižší kapacitu, a navíc narazíme na to, že tyto náboje jsou výrazně dražší, než jejich konkurence. Jít na druhou stranu, vybrat nějakou malorážku nebo jiný slabý náboj, je také chybou – malorážky jsou sice levné, ale pokud máme mít zbraň i na sebeobranu, jsou zoufale slabé – nedostatečné. To samé se dá říct o všech nábojích v ráži menší než 9mm. Navíc tyto zbraně na malorážky nevynikají svojí spolehlivostí (to je dáno zastaralostí a vlastnostmi náboje), a přitom spolehlivost je nejdůležitější parametr. Všechno ostatní je až druhotné – pokud zbraň není absolutně spolehlivá, je úplně jedno jestli střílí přesně, jestli se nám skvěle drží, jestli jsme se do ní zamilovali na první pohled – pro sebeobranu je prostě nevhodná.

Cena je dalším nezanedbatelným faktorem. Kvalitní náboj ráže 9×19 (9mm Luger) v době psaní stojí 4,50 Kč. Náboj 9×17 (9mm Browning, nejslabší ráže doporučitelná pro sebeobranu) už ale minimálně 6,60 Kč. U ostatních ráží je ten rozdíl ještě větší (s výjimkou malorážek, které už jsme ale vyloučili). S poctivým tréninkem se cena nábojů stane překvapivě brzy důležitým faktorem, který překoná i kupní cenu zbraně. Ráži tedy máme danou – 9×19. Jedná se o ráži dostatečně silnou na sebeobranu, s přijatelným zpětným rázem kvůli tréninku a rychlosti střelby, s nejpříznivější cenou a širokou dostupností.

Konkrétní modely, které doporučujeme jsou tyto:

Walther PPQ M2 (případně v provedení Q4) – Německé zbrojovce Walther se povedla výborná zbraň – skvělá ergonomie, výměnné hřbety pro různé velikosti rukou, zřejmě nejlepší tovární spoušť v tomto segmentu, čitelná mířidla, dobré chování při střelbě, spolehlivost. Výhodou je také ověřený výrobce, široká dostupnost dílů i zbraní a v době Covidu také hraje roli to, že výrobce sídlí v Evropě a doprava je tedy snazší. Za nás se jedná o jednu z nejlepších voleb a sami také máme několik těchto zbraní, jak jako osobní, tak i jako firemní.

Glock 19 – Rakouská zbrojovka Glock proslula absolutní spolehlivostí svých zbraní a přišla s nimi v době, kdy to nebylo samozřejmé. V době svého vzniku se jednalo o revoluční zbraně a i proto je mělo přes 50% policistů v USA a celá řada ozbrojených složek na celém světě. Stále se jedná o výborné zbraně, které ale nemusí vyhovovat každému – zejména svým vzhledem a hlavně tvarem rukojeti – značně hranatý tvar je problematický pro menší ruce, masivní lučík zase pro ruce větší. Stále se ale jedná o dobrou první volbu. Navíc u nás má široké zastoupení a s dostupností zbraní, dílů i příslušenství rozhodně nejsou problémy. Glock 19 se nabízí v různých provedeních (generacích), kdy hlavním rozdílem je lehce jiný úchop. Generace 3 má jednu velikost, vybrání pro prsty a malé tlačítko záchytu zásobníku. Generace 4 zvětšila záchyt zásobníku a přidala výměnné hřbety (ale zhoršila spoušť), generace 5 pak odstranila vybrání pro prsty a přidala rozšíření zásobníkové šachty. Bohužel, cena se s každou generací zvyšuje.

Pro střelce hodně citlivé na zpětný ráz (slabší, drobné ženy a další) existuje model Glock 25 – stejná velikost jako Glock 19, ale v ráži 9×17 (9mm Browning). Nevýhodou je vyšší cena střeliva.

Glock 48 – zajímavý relativně nový model, který je součástí „slim“ řady zbraní Glock. Užší rukojeť sice pojme jen zásobník na 10 ran (existují ale neoriginální s vyšší kapacitou), ale většině střelců se lépe drží a výrazně lépe se dá schovat pod oblečení.

CZ P-10C – Nová řada České zbrojovky P-10 v různých velikostech je prvním pokusem o zbraně s přímoběžným zápalníkem a plastovým rámem. Bohužel, podle nás zde ČZ utekla možnost přenést svoji legendární ergonomii do této kategorie. Problémem také byly u prvních produkčních sérií drobné problémy plynoucí z neodladěné výroby a různých tolerancí dílů, které k sobě dobře nedoléhaly. V současnosti se zdá, že alespoň to je již odladěné, zbraně jsou kvalitní, ale stále se jedná o zbraně, které jsou prostě „Glock, ale od ČZ“ – tedy trochu zklamání. Výhodou je domácí výrobce, tedy dostupnost servisu, dostupnost zbraní a trocha patriotismu.

Je celá řada výrobců a modelů, které by si zasloužily zde být, ale už na ně je článek moc dlouhý (třeba HK SFP – do výběru se nedostal kvůli přílišné šířce), nebo takové, které jsou sice oblíbené, ale podle nás nedávají moc smysl (Glock 45, Glock 43X). Případně takové, které se sice prosazují bombastickým marketingem, ale není s nimi dost zkušeností, aby se daly bez ostychu doporučit začátečníkům.

Ve výběru jsou také jen zbraně s přímoběžným zápalníkem (tzv. striker-fired), s plastovým tělem – to je úmyslně, protože tato kategorie je v současnosti jednoznačně dominantní na trhu a tato konstrukce má řadu výhod.

V každém případě doporučujeme zkoušet, testovat a nekupovat králíka v klobouku – to, že něco vyhovuje nám rozhodně neznamená, že je to jediná možnost nebo že pro vás není nic lepšího.

Samozřejmě, každý má jiné požadavky a představy – pokud nám napíšete, rozhodně spolu najdeme vhodné individuální řešení – to je naše specialita.

Kategorie: Zbraně